Elektrokemisk betning - Det snabbaste sättet att rengöra svetsar av rostfritt stål


Vad är betning?

Betning görs för att öka korrosionsbeständigheten hos metallytor efter TIG- och MIG-svetsning.

Metallytor och svetsar är ganska känsliga för olika typer av nedbrytning – rost och korskontaminering är bara några av exemplen.

Problem såsom missfärgning och värmefläckar uppstår ofta efter vissa svetstekniker.

Båda typerna av problem kan elimineras genom ordentlig rengöring och efterbehandling.

Stainless Steel Surface Treatment

Vad orsakar korrosion?

Förberedelse av metallytor innan svetsning gör att de utsätts för olika atmosfäriska element såsom syre och fukt vilket skapar de perfekta förutsättningarna för rost.

 

Det är därför svetsrengöring (och polering) är avgörande för bevarandet av styrka, form och andra egenskaper hos stålkonstruktioner. Ökad hållbarhet och ett attraktivt utseende hos metallytorna är ytterligare fördelar av betningsprocessen.

Olika typer av betning

MEKANISK BETNING

Mekanisk betning inkluderar användning av slipmaskiner och slipmedel vilka tar bort metallytans övre lager där rost och andra ojämnheter bildas. Denna process är tidskrävande och uppnår sällan bra resultat, även vad gäller utseende.

KEMISK BETNING

Betpasta är den vanligaste kemikalien för betning. Processen är ganska effektiv, men är alltmer impopulär på grund av uppenbara brister:

Hälsofara - betpasta innehåller fluorvätesyra, salpetersyra och svavelsyror. Alla är mycket farliga för kroppen och kan orsaka allvarliga och långsiktiga skador på hud och inre organ.

Användarvänlighet - betpasta kan endast användas av certifierade operatörer. Hela kroppen måste dessutom täckas för att utesluta kontakt med syran. Detta ökar komplexiteten hos svetsrengöringsprocessen.

Miljöpåverkan - omedelbara skador på människokroppen är inte den enda negativa bieffekten av betpastan. Luftföroreningar och avfallsmaterial utgör ett allvarligt hot mot miljön.

Läs mer om farorna med betpasta här.

ELEKTROKEMISK BETNING

Elektrokemisk betning är snabbare och effektivare än de andra två metoderna. Det utgör dessutom ingen betydande fara för människors hälsa.

Denna metod är exceptionellt effektiv vad gäller borttagning av korskontaminering, rost och andra former av föroreningar på metallytor.


Elektrolytisk betningsprocess

Den elektrolytiska rengöringsprocessen är extremt enkel.

En mild elektrolytisk betningsvätska appliceras på ytan av svetsen med en konduktiv betningsborste. Ström (AC/DC) används tills dess att önskat betnings- och passiveringsresultat är uppnått.

Här är en fin demonstration av den elektrokemiska rengöringsprocessen:

Fördelar med elektrokemisk betning

Detta är de främsta fördelarna med betning med elektrokemiska maskiner:

Flexibilitet - elektrokemiska betningssystem är portabla och du kan enkelt använda dem på plats – du är inte begränsad till ett kontrollerat område.

Säkerhet - elektrolytiska vätskor innehåller endast mild fosforsyra (används även i läskedrycker) och kan användas av både amatörer och proffs. Skyddsutrustning (handskar undantagna) behövs inte i de flesta fall.

Bearbetningshastighet - elektrokemisk betning är extremt snabb. Bra maskiner rengör och passiverar ytan samtidigt – inget onödigt krångel och repetitioner.

Optimal korrosionsbeständighet – vår forskning tyder på att en elektrokemisk process ger bästa korrosionsbeständigheten jämfört med andra rengöringsmetoder.

 

Stainless steel corrosion resistance

Elektrokemisk betning är speciellt effektivt för rostfria svetsar.

Varför är detta viktigt? -Rostfritt stål används inom alla industrigrenar på grund av dess utseende, hållbarhet, underhållsmässighet och höga korrosionsbeständighet.

Stainless steel is widely used in all industry branches


Är rostfritt stål lätt att rengöra?

Materialet är extremt resistent mot korrosion. Under normala förhållanden behåller det enkelt sitt utseende och integritet – diskbänkar är ett utmärkt exempel.

Industriella miljöer är dock ganska tuffa så det är extremt svårt att undvika rost – särskilt i svetsområdet

Flertalet av vanliga förekommande defekter på rostfria svetsar – rost, missfärgningar, värmefläckar, svets- och brännmärken – kan enkelt och framgångsrikt avlägsnas genom enkel elektrolytisk behandling.

 

Weld cleaning results

Elektrolytvätskor kan tränga in även de minsta sprickorna på metallytor och förebygga ytterligare problem som punktfrätning och uppbyggnad av rost.

Elektrokemisk betning förändrar inte metallytan - det återbördas till dess ursprungliga skick (ljust och glänsande).

Underhåll av det attraktiva utseendet hos rostfritt stål är en viktig aspekt av elektrokemisk svetsrengöring.

Så, är rostfritt stål lätt att rengöra? – Svaret är ja.

Lämplig utrustning (maskiner, tillbehör och förbrukningsvaror) måste dock användas.


Våra rekommendationer gällande betning av rostfritt stål

Cougartrons egenutvecklade system för svetsrengöring har utvecklats för att möta den ökande efterfrågan på snabba och säkra lösningar för betning av rostfritt stål.

Betningsmaskiner för rostfritt stål

Betningsmaskiner från Cougartron är kompakta och lätta, men stark nog att ta bort alla brister hos rostfritt stål efter svetsning.

Cougartron InoxFURY

InoxFURY är ett kraftfullt och snabbt system för rengöring av större och kraftigt oxiderade svetsar. Använd upp till tre borstar* samtidigt för att effektivt ta bort rost, oxidering, färgning av värmepåverkan och missfärgningar från alla svetstyper.

Cougartron ProPlus
Cougartron ProPlus

ProPlus är en överlägsen lösning för betning av MIG- och TIG-svetsar av rostfritt stål. Systemet väger endast 15 kg och kan användas off- och onsite. Använd Cougartron ProPlus för att rengöra upp till 60 m av svetsar per timme.

cougartron plus weld cleaning machine
Cougartron Plus

Cougartron Plus iär lättare och mindre kraftfull än ProPlus men fortfarande mycket effektiv på TIG-svetsar av rostfritt stål.
Maskinen är idealisk för användning på plats och i mindre produktionsmiljöer.

InoxMuscle
Cougartron InoxMuscle

InoxMuscle har det högsta kraft-till-viktförhållandet på marknaden.
Maskinen väger endast 3.7 kg men gör underverk med betning och elektropolering. Detta är en flexibel och mobil lösning för TIG-svetsar av rostfritt stål.

Cougartron InoxPower

InoxPower är en nedgraderad version av InoxMUSCLE och kan inte användas för polering. Den är dock lika snabb och effektiv vid betning av rostfritt stål.

Vätskor för betning – elektrolyter

Elektrolyter är flytande kemiska föreningar som används för att skydda stålytan mot bildandet av oxiderade fläckar och rost.

Här är några av våra främsta vätskor för rostfritt stål:

CGT 550 weld cleaning polishing fluid
COUGARTRON CGT-550 VÄTSKA FÖR BETNING OCH POLERING

När den används med Cougartron betningsmaskiner, uppnår CGT-550 ett överlägset resultat på rostfria svetsar. Vätskan kan användas för betning, passivering och polering.

cgt 550g weld cleaning polishing fluid gel
COUGARTRON CGT-550G VÄTSKA FÖR SVETSRENGÖRING

CGT-550G är en gelversion av Cougartron CGT-550. Gelen används bäst på branta ytor – såsom rör.

COUGARTRON CGT-350 VÄTSKA FÖR BETNING

CGT-350 är en mildare version av CGT-550 och ger bra resultat på både TIG- och MIG-svetsar.

cgt n1 neutralising fluid
COUGARTRON CGT-N1 VÄTSKA FÖR NEUTRALISERING

Neutraliserande vätskor tillämpas efter svetsrengöring för att säkerställa att inga syrarester är kvar på svetsstycket. CGT-N1 är speciellt effektivt mot vita syramärken.

Se mer: Vätskor för svetsrengöring | Tillbehör för svetsrengöringsvätskor

Borstar för betning

Man kan inte nog betona vikten av att använda borstar av hög kvalitet vid svetsrengöring. Hårtjocklek och fiberstruktur är bara några aspekter man bör överväga. Vi erbjuder olika borsttyper för olika tillämpningar – nedan kan du se några av modellerna:

Cougartron Powerbrush

Powerbrush har en särskilt stark fiberstruktur som är idealisk för de mest krävande betningsarbetena. Borsten är också mycket slitstark och motståndskraftig mot värme – den håller längre och kan göra mer!

InoxFURY brush
Cougartron InoxFURY 200A Borste

InoxFURY 200A borste är speciellt utvecklad för våra InoxFURY betningsmaskiner och ger bäst resultat på kraftigt korroderade TIG- och MIG-svetsar.

thunderbrush 1
Cougartron Thunderbrush III

Cougartron Thunderbrush III är en effektiv och tjock borste för användning med Cougartron betningsmaskiner.

Cougartron Superbrush med Hex-krymp

Cougartron Superbrush med Hex-krymp är en tjock betningsborste designad för våra motorstarka betningsmaskiner.

Borsten används bäst på längre och kraftigt oxiderade svetsardå den täcker mer av ytan.

pipebrush pro
Pipebrush PRO borste för svetsrengöring

Pipebrush PRO är ännu en nyhet från Cougartron! Denna nya unika borste gör det möjligt att rengöra insidan av rör!

Se mer: Borstar för betning | Tillbehör för borstar för betning

Sammanfattning

Betning är en viktig process efter svetsning, som används för att förhindra korrosion på metallytor.

Det finns tre rengöringsmetoder:

  • Mekanisk (slipning med slipmedel)
  • Kemisk (behandling med betpasta)
  • Elektrokemisk (betning med elektrolytvätskor)

Den mekaniska processen är ganska ineffektiv och tidskrävande. Betning är effektivare men utgör ett farligt hot mot människors hälsa.

Elektrokemisk betning är ett säkert och snabbt alternativ till dessa metoder. Det ger också bättre skydd mot korrosion och rost.

Metoden är särskilt effektiv när det gäller rostfria svetsar. Rost och andra orenheter tas snabbt bort eller förhindras.

Dock kan detta inte uppnås utan rätt utrustning.

Cougartron har utvecklat ett sortiment av kompakta och kraftfulla betningsmaskiner utformade för att ge överlägsen prestanda och optimalt resultat hos rostfria svetsar.

cougartron weld cleaning

Svetsrengöring FAQ

Hur ofta behöver jag doppa penseln?

När du börjar se överdrivna överslag på borstens spets, är det dags att doppa igen. När det inte finns tillräckligt mycket vätska i borsten, minskar betningens prestanda och borsten börjar att bränna.

Hur vet jag att ytan är ren och passiverad?

Det är en manuell process och man måste göra en visuell bedömning. Det är viktigt att förstå att även då maskinen inte enkelt tar bort slagg eller oxider är passivering ändå klar. Även med betpasta är det inte enkelt att ta bort oxiderna. Det är också möjligt att först rengöra MIG- och stavsvetsar med slipmedel eller Scotch Brite, för att ta bort oxiderna, och sedan slutföra rengöringen med svetsrengöringsmaskinen för att uppnå en stark passivering av ytan.

Läs mer